^Terug naar boven
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Hoefsmederij Geerts
06 -514 027 31
k.v.k. 53408683

Arjan Geerts

Hoefsmederij Geerts

06 -514 027 31

Rotstraal

 

Wat is nu eigenlijk rotstraal?

Rotstraal is een bacteriële infectie in de straal.
Bij rotstraal degenereert de straal waarbij een grijs, stinkend vocht wordt gevormd.
Eigenlijk rot de hoef weg. Kenmerken hiervan is een zwarte zachte plek. het zeker gevolgen voor het paard zelf. Het paard kan mogelijk kreupel raken. als even dat de bacterie naar binnen slaat

 

Hoe ontstaat het..

Rotstraal kan ontstaan als je paard gedurende een lange tijd in een vieze natte stal of wei staat. Daarnaast is een slechte hoefverzorging ook een reden dat rotstraal kan ontstaan.
Doordat de hoeven steeds nat en/of vies zijn hebben bacteriën en ammoniak de kans om de hoeven binnen te dringen. Deze zorgen ervoor dat er een rottingsproces opgang gezet word.

Hoe komt je achter rotstraal..

Een duidelijk teken van rotstraal is de stank die van de hoeven afkomt,daarnaast is er in de stralen een soort smurrie te vinden en is de hoef heel zacht/week je kan er zo in prikken.

Om rotstraal te behandelen snijdt de smid het beschadigde rotte delen weg. Dit is belangrijk omdat de veroorzakende bacterie niet tegen lucht en zullen verdwijnen. Vervolgens moet de voet goed schoon gehouden worden. En regelmatig ontsmet. Hiervoor zijn verschillenden middelen te koop informeer mij eventueel hiervoor.

 

rotstraal

 

 

 

 

Copyrigcht © 2013 Hoefsmederij Geerts