^Terug naar boven
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Hoefsmederij Geerts
06 -514 027 31
k.v.k. 53408683

Arjan Geerts

Hoefsmederij Geerts

06 -514 027 31

Het werk

 

 

 

 

 

  • IJzer afhalen

Als een paard op ijzers loopt,kijkt de smid in eerste instantie naar de standen van de voeten en hoe het paard de ijzers afslijt. Dit doet hij zodat hij de nieuwe ijzers optimaal kan aanpassen, naar de voeten van het paard.

                                              Hoef bekappen

hetwerk1 bekappen Het bekappen van de hoeven bestaat uit een paar vaste stappen.
Eerst maakt de smid de hoeven schoon. En ook nu weer bekijkt hij de slijtage van de voeten. De volgende stap is het besnijden van de straal.
Dan het gelijkmatig uitsnijden of kappen van de dode hoornzool , zowel links als rechts gelijk. En het bekappen of knippen van de hoornwand , gevolgd van het afraspen van de zolen en de hoornwand.Zodat de hoef in de gelijkmatige en goede hoefstand staat.

 

Het opmeten van een paardenhoef heeft als nut, dat de smid de grote en de breedte van het te smeden ijzer weet. Dit met betrekking tot de witte lijn en de dikte van de hoorn wand endat de nagelgaten op de juiste plaats zitten.Ook kan een te groot of te klein ijzer gevolgen hebben voor het hoefmechanische.Dit mechanische regelt de doorbloeding in de hoef.

 

  • Het smeden van het ijzer vanuit een strip
hetwerk1 smeden Bij het smeden van een ijzer is het belangrijk dat het ijzer naar de vorm van de voet gesmeden wordt en dat de nagelgaten op de juiste plaats aangebracht zijn in het hoefijzer. Zo is absoluut slecht dat de smid de voet naar het ijzer raspt. dit verzwakt de hoornwand.
  • Het opmeten van de hoef voor de grote van het ijzer.

  

  • Het passen vijzeran het

Het passen van een ijzer is belangrijk om er voor te zorgen dat de nagelgaten op de witte
lijn komen. Daarnaast heeft het passen van het ijzer nog een functie namelijk:om te zien of het hoefijzer van goede lengte is en om te zien of het ijzer  in de juiste verdeling ligt.

  • Het afwerken van het ijzer

Dit heeft betrekking tot het weghalen van oneffenheden en het opnieuw openslaan {opzuiveren} van de rits en de nagelgaten daarnaast schuur ik er een randje van het ijzer

af zo dat het paard bij de hoefgroei makkelijker uitgroeit {ook zilverdraad genoemd}.

Maar daarnaast heeft het ook nog de functie tegen het aftrappen van het ijzer

hetwerk1 nagelen

Het vast nagelen van een hoefijzer ziet er gemakkelijk uit maar moet zeer precies gebeuren.

In verband met het hoefmechanisme, eventuele scheurtjes in de hoefwand .

  • Het vast nagelen van het ijzer 

 

  • Het afwerken

Bij de laatste afwerking gaat het er om dat de smid er voor zorgt dat het geheel nog eens mooi afgewerkt word. Dit houdt in dat de nagels de uitstekende einde worden weggehaald en dat de smid nog eens helemaal over de hoef veilt.Let op: er wordt niets meer afgeraspt alleen 'opgeschuurd'
Ook verzorgt hij de voeten met olie aan gezien de poriën nu helemaal open staan en dus gemakkelijk voedingsstoffen opnemen.

 

 

 

 

Copyrigcht © 2013 Hoefsmederij Geerts